Veilige Routers

Cyber security veilige routers

Een Router is niet zo veilig als je denkt dat hij is

Tussen uw (thuis)netwerk en internet bevindt zich een router. Dit apparaat wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is ook uw eerste verdedigingslinie tegen hackers, malware en virussen. Het is gemakkelijk om te veronderstellen dat de nieuwste firmware voor uw router bescherming biedt tegen cyberbedreigingen. Toch heeft uitgewezen dat zelfs de nieuwste firmware voor de router gevaarlijk en kwetsbaar blijft voor aanvallen.

Eenvoudig overzicht van een router

De firmware is het besturingssysteem en de software die alle functies van uw router bestuurt, van de knipperende lampjes en configuratieopties tot geavanceerde netwerkbeveiligingsfuncties. Net als bij andere desktopbesturingssystemen, kan de firmware duizenden systeembestanden bevatten, die mogelijk beveiligingslekken bevatten.

Verouderde software

Net als bij elke andere software die u op uw laptop of pc zou installeren, moet deze regelmatig worden onderhouden en bijgewerkt worden om bekende beveiligingsproblemen te verminderen. Maar vaak bevatten zelfs de nieuwste firmware veiligheidslekken.

Routers zijn duidelijk kwetsbaar voor een reeks cyberbeveiligingsbedreigingen en fabrikanten hebben op dit moment weinig reden om hun ontwikkelingspraktijken voor firmware te verbeteren. Het gebrek aan transparantie, verantwoording en gebruikerseducatie kweekt een omgeving die first-to-market apparaten met multimedia-mogelijkheden of stijlvolle antennes beloont, in plaats van robuuste beveiliging.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Het beste advies dat we kunnen geven is om een veilige router aan te schaffen en al uw apparaten up-to-date te houden. Zorg ervoor dat u regelmatig controleert of de firmware van uw router up to date is. U kunt ook meerdere lagen van verdediging gebruiken, zoals virusscanners en firewalls om de bescherming achter uw router te verbeteren.

Ook de wachtwoorden die u gebruikt zijn van groot belang. Zorg ervoor dat als u een wachtwoord maakt, u geen namen gebruikt van uzelf, partner, kinderen, firmanamen, geboortedata, plaatsnamen ed.

Mocht u advies of hulp willen over uw specifieke situatie, neemt u dan contact met ons op.